Brug for hjælp?     42 618 618

Farvehjul

Et farvehjul er en god hjælp, når du skal sammensætte farver. Farvehjulet sikrer, at du vælger farver, der passer sammen, og som er i harmoni og balance med hinanden. Ved at bruge et værktøj som farvehjulet kan du let skabe en flot forbindelse mellem nuancer i samme farve, eller kombinere flotte kontrastfarver. Læs med, inden du træffer det endelige valg af maling hos Malgodt.dk.

Farver har altid betydet meget for mennesker. Måden at sammensætte farver på, har betaget os i årtusinder. Det var faktisk først i 1600-tallet, at Isaac Newton sammensatte farvecirklen, som vi kender den i dag. 

Farvehjulet er derfor ikke nogen ny opfindelse, men principperne bag er stadig de samme. Farvehjulet og læren om sammensætning af farver, benyttes af alle, der arbejder med farver, og som ønsker at kunne kombinere de rigtige toner og nuancer. Derfor kan farvecirklen være til stor hjælp, når du skal male rum i boligen, og ønsker at bruge flere forskellige farver i indretningen.

Hvad er et farvehjul?

Et farvehjul er et ”værktøj” der kan hjælpe med at sammensætte farver, der indbyrdes passer til hinanden. Derved kan du lettere planlægge, hvilke farver der kan kombineres i et rum. Farvehjulet er en cirkel, der er inddelt i de forskellige grundfarver og kombinationerne af disse. De primære farver er rød, gul og blå, og det er en blanding af disse 3 farver, der er bruges til at danne alle andre farver og nuancer med.

Et farvehjul giver et godt indblik i grundfarverne, og du kan se, hvilke farvekombinationer der med fordel kan sammensættes, så der skabes harmoni mellem farverne. Farvehjulet kan bruges af alle, der skal sammensætte farver, f.eks. ved indvendige eller udvendige maleopgaver. Farvehjulet er ligeledes meget brugt af kunstnere, grafikere og andre, der professionelt arbejder med farver. 

Det her opnår du med et farvehjul

Det kan ofte være svært at forestille sig præcis, hvordan et rum med forskellige farver på vægge og lofter, vil tage sig ud. Når du maler med flere farver, er det vigtigt, at du kan skabe et samspil mellem farver og toner. Her kan farvehjulet være en uvurderlig hjælp og støtte, da det sikrer at farvekombinationen vil være harmonisk og afbalanceret. Hvis du bruger farvehjulet rigtigt, får du et flot og velovervejet resultat. Sammensætningen af farver er ikke altid ligetil, og for nogle ligger det mere naturligt at vælge farver end for andre. Ved at gøre brug af et farvehjul, bliver du hjulpet godt på vej, og du undgår svipsere i sammensætningen.

Hvordan bruger du et farvehjul?

Farver og nuancer kan sammensættes på mange måder. F.eks. kan den samme farve i forskellige toner passe godt sammen, og farven kan ligeledes passe med den farve der ligger umiddelbart ved siden af i farvehjulet. Farvehjulet består, som tidligere nævnt, af de primære farver – altså rød, blå og gul, de sekundære farver og de tertiære farver. Mellem de primære farver ligger de sekundære farver, som er orange, grøn og lilla. Disse farver er en blanding af henholdsvis rød og gul, gul og blå og blå og rød. Herimellem er de tertiære farver, som er en blanding af de øvrige farver, og her er i princippet uendelige sammensætninger. Hvis du ønsker at skabe en sammensætning der består af kontraster, er farvehjulet også en perfekt støtte. Du kan nemlig let se hvilke farvemodsætninger, der vil kunne bruges sammen.

Flere forskellige farveregler

Der findes flere forskellige regler for, hvordan du sammensætter farver. Der er de simple og grundlæggende, som f.eks. at hvis du vælger farver, der sidder modsat hinanden i farvecirklen på hjulet, får du en høj kontrast. Vælger du derimod farver, der enten ligger ved siden af hinanden, eller vinkelret på hinanden i farvehjulet, får du mere harmoniske og afdæmpede farvekontraster.

Alt efter om du er til den analoge, monokromatiske, triade eller komplementære farveregel, eller blot ønsker at arbejde med opdelte eller dobbeltopdelte komplementærfarver eller en helt syvende farveregel, kan farvehjulet give dig de farver, der passer bedst sammen i forhold til reglen.

Farvehjulet kan ikke kun bruges, når der skal vælges maling. Det kan også anvendes, hvis du skal vælge den rigtige farve sofa til vægfarven i stuen – eller omvendt. Farvehjulet kan sågar anvendes, når du skal finde de rigtige farver til blomsterne i blomsterdekorationen på spisebordet i spisestuen, eller hvis du skal finde de rigtige farver eller farvenuancer på gardinerne.

Endelig kan du også bruge farvehjulet, når du skal sammensætte farverne på dit tøj, samt alle de andre steder hvor farvesammensætningen har en betydning for oplevelsen. Hvis du har brug for yderligere inspiration til farvevalg, eller vil læse mere om de seneste farvetrends, så kan du fordybe dig i vores inspirationsunivers.

Bredt udvalg af forskellige farver

Antallet af forskellige farver er enormt, og det kan ofte være svært at beslutte sig for den rette farve. Farvehjulet er let at anvende, og kan give uvurderlig inspiration til nye muligheder og idéer. Derudover er farvehjulet et godt værktøj, hvis du er lidt i tvivl om, hvilke farver som komplementerer hinanden. Et farvehjul er ideelt, hvis du ønsker at udforske nye kombinationer af farver. Ofte har vi fundet nogle farver, som vi synes passer godt sammen, og derfor er vi ikke så opmærksomme på nye kombinationer. Når du bestiller maling hos Malgodt.dk, kan vi tone malingen i præcis den farve du ønsker. For at gøre det let for dig, kan du gå ind på de forskellige malinger i Jotun serien, og se hvilke farvemuligheder, de giver. Vi har Jotun maling til både indendørs og udendørs maleopgaver.

Brug for hjælp? Kontakt Malgodt.dk

Hvis du har brug for inspiration til at vælge den rigtige farve, vil vi rigtig gerne hjælpe dig på vej. Vi sidder klar ved telefonen eller på chatten, hvor vi svarer på alle dine spørgsmål omkring farvevalg og valg af den rigtige maling inden for den almindelige åbningstid. Du er også meget velkommen i vores to fysiske butikker.

Når du er klar til at bestille, har vi gjort det let for dig at købe maling online. Det er nemt at vælge den farve du ønsker, og det antal liter du behøver – og husk at vi har dag til dag levering på en lang række produkter, når du køber maling og tilbehør hos Malgodt.dk.