Brug for hjælp?     42 618 618

Få svar på alt om forskellene på epoxy her

Der findes to typer epoxy som du kan få et overblik over nedenfor, hvor vi også fortæller om forskellene på de to slags og hvad man skal være opmærksom på, når man arbejder med epoxy.

1: Epoxymaling / epoxylak

2: Epoxybelægning (ren epoxy)

1. Epoxymaling 

Epoxymalingen er en stærk 2-komponent maling, som man ruller ud. Det er en maling, som minder meget om en almindelig gulvmaling når man arbejder med den og når resultatet er færdigt. Når man ruller, så ruller man typisk to lag på, og disse påføres inden for ca. 24 timer, dog ikke tidligere end det. Ellers kan man ikke undgå, at gulvet vil "nappe" i strømper eller lignende.  
Epoxymalingen er det, som de fleste private bruger, fordi det er slidstærkt, let at arbejde med og prisen vil også typisk være en del lavere end eksempelvis epoxybelægning - særligt pga. mængden der bruges. 

Epoxymaling har ligesom en ren epoxy en brugstid (potlife) efter de to komponenter er blandet. Denne ligger typisk på ca. 1 time, og derefter kan man ikke male mere, fordi malingen bliver helt hård. Når man maler med epoxymaling er det en god ide, at have en ny rulle til hvert lag, da malingen hærder og når først brugstiden er gået, så kan du ikke rengøre rullen mere. 
En epoxymaling følger underlaget og kan ikke fylde huller ud, bruges til at lime ting sammen eller andre ting, hvor det kræver en stor lagtykkelse. Ønsker man bruge epoxymaling i stedet for epoxybelægning kan man med fordel bruge en ren epoxyprimer, som sikrer endnu bedre vedhæftning og kan fylde huller ud, inden man maler det sidste lag på. Epoxymaling bruges i dag meget bredt på bla. indvendige gulve, kældergulve og garager, men også på værksteder. Hvis du skal male et gulv hvor der skal køres med dæk(fx. biler i garager), så er det en god idé at overlakere din epoxymaling med tykfilmslak eller lave hjulspor hvor bilen dæk kan køre, da nogle dæktyper har blødgørere i sig som kan opløse epoxymalingen, hvilket undgåes ved overlakering med tykfilmslak eller hjulspor. Epoxymaling kan også være diffusionsåben, så den ikke spærrer fugten inde. Hvis man ikke vil slutte af med en tykfilmslak, der er en ren epoxy (også kaldet epoxybelægning) så kan man også prime med en epoxyprimer under, så man er sikker på der er et tykt og stærkt nok gulv til at kunne klare biler. Skal der ikke køre biler eller større køretøjer, så kan man godt undgå dette og så blot fortynde første lag med 10% vand.

Når man maler med epoxymaling så kan man, på underlag der ikke tidligere er malet, enten prime med en epoxyprimer, en epoxystøvbinder eller fortynde det første lag med 10% vand (kan afvige lidt alt efter producent). Skal man male på ny beton, så skal dette altid være slebet først uanset hvordan man vælger at fortsætte arbejdet. Skal man friske maling op, på et gulv som tidligere er malet, så skal overfladen matslibes inden man giver epoxy. Malingen kan overmales på både almindelig gulvmaling, epoxygulvmaling eller epoxybelægning (ren epoxy), hvis blot overfladen er matslebet. 

En epoxymaling vil ikke selv flyde ud på gulvet, den skal "tvinges ud" ved at du ruller den på. Bruges den på garagegulve, så kan man risikere at epoxymalingen skaller, da nogle biler har blødgørestoffer i dækkene. Så hvis resultatet skal være super holdbart, og der er meget trafik, eller hvis det f.eks. er et værksted, kan man med fordel overveje en epoxybelægning. Epoxymaling er ligesom epoxybelægning kemikalieresistent. Malingen rækker ca. 6 kvm. per kg. per lag.
Epoxylak er det samme som en epoxymaling, blot i en klar udgave. Det vil sige det er en stærk 2-komponent lak, som rulles ud på samme måde som malingen. Epoxylak rækker ca. 8 kvm. per kg. per lag.

Epoxymaling, epoxylak og også epoxybelægning kommer altid i sæt. Vi anbefaler man bruger hele sæt. Ønsker man at opdele sættene, kan dette dog godt lade sig gøre. Det er dog noget man skal være meget påpasselig med, og det skal afvejes meget nøjagtigt, og altid ud fra blandingsforholdet til enkelte produkt.

Se vores mest solgte produkt til garagegulv her
Find vores mest solgte produkt til Newyorker-gulve her

Vær obs. på at alt efter hvor hvilket epoxyprodukt du bruger, så vil der være forskellig rækkeevne. Vi har derfor lavet en oversigt over forbruget på de forskellige produkter. Du kan se et ca. forbrug på epoxymaling her, epoxylak her og epoxybelægning her.


Når du skal lave gulve med epoxymaling/epoxy klarlak, så er fremgangsmåden den samme - altså du ruller produktet på. Se vores videoer af både epoxymaling/epoxy lak her:

2. Epoxybelægning 

Epoxybelægning er en ren epoxy, som kan lægges ud i tykkere lag og går under mange navne, herunder også ren epoxy. Epoxybelægning er en ren epoxy, som man kan rulle ud eller spartle på med såvel tandspartel som en almindelig stålspartel. Det kan ofte være en idé at bruge en tandspartel, da man på den måde kan styre tykkelsen på epoxyen. Typisk er epoxybelægningen selvnivellerende ved en lagtykkelse på mere end 1,2 mm. hvor man bruger ca. 1,5 kg. per kvm. 

En ren epoxy, hvad enten det er epoxyprimer, klar epoxy eller epoxybelægning i farve har et tørstofindhold på 100%, så der er ikke noget af blandingen der forsvinder fra gulvet. Dette betyder også at det er diffusionstæt, og ikke anbefales i kældre. En ren epoxy kan bruges til mange ting, f.eks.: Dampspærre under trægulve, gulve i garager, indvendige gulve, på værksteder eller til at støbe ting ind/sammen. Brugstiden (potlife) på en ren epoxy er typisk mindre end på epoxymalinger og man har typisk ca. 20-30 min. til at bruge det, når sættet er blandet. 

Epoxybelægning fra ProFloor kan rulles ud, og her bruger man ca. 0,5 kg. per kvm. hvilket giver et flot og stærkt resultat. Der skal rulles efter, så der ikke kommer bobler. Dette kan også gøres med en pigrulle og kommer der bobler i, så kan disse brændes væk med en spritbrænder. Når man arbejder med en ren epoxy, så kan dette gøres i pigsko, da epoxyen selv flyder sammen som man bevæger sig. Når man lægger primerlag eller et lag uden primer under, så anbefales det at temperaturen er faldene, så ilten ikke bevæger sig op. Dette modvirker bobler i gulvet. Dette er kun noget man skal være opmærksom på i et par timer efter det første lag er lagt på. Lægger man epoxy ud i system med en epoxyprimer og derefter et slutlag, vil dette kun være en risiko på første lag. 

Ønsker man at rette f.eks. et gulv op eller fylde huller ud, så er det en ren epoxy der skal bruges og der kan iblandes ca. 50% kvartssand i primerlaget. Det vil f.eks. være EP-Primer fra Profloor der kan bruges til dette.
Skal man være helt sikker på at en garage holder, så er det også en epoxybelægning man skal bruge, da denne ikke kan opløses af bildæk. 

Epoxybelægning kan lægges i alt fra 0,2 mm. – 6 mm. Der findes også epoxyresin, hvor der kan støbes flere cm. Dette er dog specielle produkter og det kan man ikke med mere almindelige gulvprodukter. Hvis man alligevel forsøger, så kan det brænde varmt, hvis laget er så tykt fordi varmen ikke kan komme ud. 

Epoxybelægning fra Hagmans kan påføres ovenpå overflader der tidligere er malet med epoxymaling, hvis disse har ordentlig vedhæftning. Det anbefales dog altid at påføre en epoxyprimer under, så underlaget ikke er sugende og risikoen for bobler er mindre. Ønsker man at porrefylde så bruges Hagmans Hæfteprimer med Microtalk i. Hæftegrunderen er også super god som primer under HP Golvfärg uden Microtalk i, så fylder den dog ikke porrehuller ud. Har man ikke brug for den ekstra vedhæftning som hæftegrunderen giver, så kan man give et lag med Hagmans EP-V Gulvmaling som primer.
Vælger man at rulle epoxybelægning på, skal dette være med en korthåret rulle og epoxyen hældes ud på gulvet i mindre pytter, som så fordeles med rullen og evt. efterrulles med pigrulle. Spartles det på, lægges det også ud i pytter og fordeles med spartel inden der efterrulles med pigrulle.

Epoxybelægning fra Hagmans kommer, ligesom epoxymaling, altid i sæt og vi anbefaler også at hele sættet blandes og bruges. Vælger man at dele sættet op, så skal det afvejes helt præcist, da man ellers risikerer at det kemiske blandingsforhold ikke passer. Dermed risikerer man at det enten tørrer uensartet op, hærder langsomt op eller aldrig hærder op.

Epoxyresin

Et meget brugt begreb indenfor epoxy er; "epoxyresin". Epoxyresinen er blot selve epoxyen i et epoxyprodukt. Epoxyprodukter er 2-komponente, og man tilsætter derfor en hærder til blandingen for at få de rigtige forudsætninger til at arbejde med blandingen.

"Resin" oversættes til dansk på flere måder, men det er som udgangspunkt et udtryk for en klar masse, der gennem hærdning skaber en fast overflade. Epoxyresin er særligt populært til støbning af f.eks. træborde og prototyper af mindre objekter. Det er muligt at støbe op til flere cm med epoxyresin - dette kræver dog også en hærder og resinen kan derfor ikke stå alene ved støbning. 
Mange efterspørger klar epoxy til støbning af bordplader af fx. træ. Til dette skal du bruge Entropy Clear Casting epoxy, der er en klar epoxyresin med en langsom hærder, således kan du støbe i meget tykke lag. Entropy epoxyen er meget populær til plankeborde.

Epoxygulv

Det er super moderne at få lavet epoxygulv - særligt fordi det skaber det populære industrielle, Newyorker-look. Epoxygulv har i den grad vundet indpas i de danske hjem og er i dag et meget populært emne inden for moderne indretning. Et epoxygulv kan du lave med både epoxymaling og epoxybelægning: ren epoxy. Hvad du bør vælge afhænger af underlaget, budget, pris samt hvor omfattende projektet skal være. 

Se vores video af hvordan man laver et epoxygulv ved at spartle og rulle epoxybelægning her: