Brug for hjælp?     42 618 618

Kalkmaling (LADY Minerals) ovenpå savsmuldtapet?

Med sin rå struktur er kalkmaling en oplagt måde at pifte væggen lidt op på. Kalkmalingen fås i et hav af skønne farver, og alle farverne passer helt perfekt ind i den nordiske boligindretning. Kalkmaling giver en lækker stemning af ro, men skaber samtidig spil og struktur på væggen. Det giver dog anledning til nogle spørgsmål, for når nu kalkmaling giver struktur til væggen, kan man så overhovedet male kalkmaling ovenpå savsmuldstapet? Langt de fleste kender savsmuldstapet. Det er tapet som i forvejen har struktur, og derfor får vi tit mange spørgsmål på, hvorvidt man kan male med kalkmaling (LADY Minerals) ovenpå savsmuldstapet. Det korte svar er: Det kan du godt! 

Det lidt længere svar er, at kalkmaling er et malingsprodukt, som i sig selv giver struktur til væggene. Kombinationen af kalkmaling og savsmuldstapet vil derfor ofte være mere råt, end hvis du anvender kalkmaling på eksempelvis glatte vægge.

Lady Minerals

Farve: Rustic Pink på savsmuldstapet hos @sissebisse
Malet med Lady Minerals

Lady Minerals

Farve: Strukturen fra væggen kan ses gennem kalkmalingen
Malet med Lady Minerals

Kalkmaling kan sagtens hæfte på savsmuldstapet. For mange mennesker går den lidt mere rustikke struktur, fra både kalkmalingen og savsmuldstapetet, hånd-i-hånd. Det er også derfor, mange vælger at male med kalkmaling ovenpå savsmuldstapet, for at give nyt liv til væggen. 

Hvis du overvejer at male med LADY Minerals ovenpå savsmuldstapet, så skal du dog være opmærksom på, at strukturen i tapetet ikke forsvinder, fordi du maler med kalkmaling. Du skal også være sikker på, at tapetet sidder ordentlig fast. Nogle gange kan kalkmalingen desuden fremhæve strukturen i savsmuldstapetet. Om man er til det udtryk, som kalkmalingen giver på savsmuldtapet, er en smagssag. Nogle er vilde med det - andre not so much. Nedenfor kan du se, hvordan LADY Minerals ser ud på savsmuldstapet. Der er malet med farven Rustic Pink. 

Lady Minerals

Farve: Rustic Pink hos @sissebisse
Malet med Lady Minerals

Lady Minerals

Farve: Rustic Pink hos @sissebisse
Malet med Lady Minerals

Sådan maler du med kalkmaling på savsmuldstapet

Væggen skal altid være fri for støv, fedt og snavs, inden du begynder at male. Desuden skal væggen være tør og fast. Du skal huske at røre godt i malingen, da kalkmaling er et meget tykt malingsprodukt. Du skal bruge en pensel, gerne en facadepensel, til at påføre kalkmalingen. En facadepensel er bredere end en almindelig pensel, og vil dermed give et pænere udtryk i dine strøg. Jo større pensel du bruger, jo større et mønster vil strøgene have.

Væggens udseende vil afhænge af, om du bruger korte og bløde strøg eller lange og hårde strøg. Korte strøg giver et mere intenst udtryk, hvorimod lange strøg giver en mere rolig effekt. Vi anbefaler derfor at du overvejer, hvilket udtryk du ønsker på væggen. På den måde får du en pæn og ensartet "kalkvæg". 

Kalkmaling ser mørkt ud, mens det er vådt

Når du maler med kalkmaling, vil du hurtigt erfare, at malingen ser meget mørkere ud, mens den er våd. Dermed vil farven også se betydeligt mørkere ud, end den farve, du har valgt at male med. Du kan dog være helt rolig! Så snart malingen begynder at tørre, vil malingen blive lysere og mat. Du kan se processen nedenfor.  

Lady Minerals

Farve: Rustic Pink hos @sissebisse
Malet med Lady Minerals

Lady Minerals

Farve: Rustic Pink hos @sissebisse 
Malet med Lady Minerals

Kalkmaling: Et eller to lag maling?

Kalkmaling dækker faktisk rigtig godt, men vi anbefaler at væggen får to gange. Et lille bonustip er, at grunde væggen ved at give et lag almindelig vægmaling, inden du giver en omgang kalkmaling. Mange vælger at "grunde" væggen med en af Jotun´s andre malinger eksempelvis LADY Balance, som kan fås i næsten alle de farver, som du kan finde kalkmalingen i. Når du vælger at grunde væggen, så er kalkmalingen nemmere at arbejde med efterfølgende. Derudover er det faktisk også en anelse bedre for pengepungen - hvilket er en win-win.

Hvis du er blevet inspireret til at lege lidt med kalkmaling derhjemme, så tag et kig på vores videoguide, som viser hvor let det er at male med LADY Minerals.

Kalkmaling på savsmuldstapet er en smagssag 

Så for at opsummere: Kalkmalingen kan sagtens hæfte på savsmuldstapet, så længe tapetet sidder ordentlig fast. Kalkmalingen vil ikke skjule strukturen i dit savsmuldstapet, det kan faktisk i nogle tilfælde fremhæve strukturen. Nogle er vilde med kombinationen af kalkmaling og savsmuldstapet, fordi de synes strukturen går hånd-i-hånd. Andre er ikke så glade for at strukturen i savsmuldstapettet bliver fremhævet. Derfor må det være op til dig selv, om det er noget, du vil kaste dig ud i. 

Malertape 38 mm x 50 m

35 DKK

Jotun Lady Minerals Kalkmaling

649 DKK

Lady Minerals Sealer

249 DKK

Pro Facadepensel, 100 mm

129 DKK