Brug for hjælp?     42 618 618

Male sokkel - sådan gør du det selv!

For mange boligejere er der en lang liste af ting, som kræver vedligeholdelse på huset. Den gode nyhed er, at mange af disse ting kan du selv vedligeholde. Rigtig mange mennesker kan nikke genkendende til facadens betydning for helhedsindtrykket. På samme måde har soklen på huset, en kæmpe betydning for helhedsindtrykket. Soklen er måske en lidt overset del af facaden, men soklen er faktisk en vigtig detalje for, hvordan dit hus fremstår udadtil.  

Før billede

Før billede af sokklen 
Uden maling

Soklen er malet med sokkelmaling fra PP

Farve: Sort
Malet med PP Roof & Base Paint

En sokkel, som ikke er blevet malet i mange år, kan være utrolig iøjnefaldende (og ikke på den gode måde). At male soklen på huset, er et oplagt gør-det-selv projekt. For at hjælpe dig lidt på vej, kan du i denne artikel finde svar på, hvordan du går til opgaven. 

Hvis man ser bort fra det kosmetiske i at have en nymalet kontra ikke nymalet sokkel, så har det også funktionel betydning for dit hus, at soklen er sund. Soklen er en del af husets fundament, og ligesom du løbende bør vedligeholde facaden, bør du naturligvis også løbende vedligeholde soklen på huset.

Du kan sagtens selv male soklen

Hvis du anvender den rette type maling, nemlig sokkelmaling, kan du beskytte din sokkel yderligere mod vind og vejr. Eksempelvis så kan en god sokkelmaling lukke af for vand, således at fugt har sværere ved at trænge igennem soklen.

Sokkelmaling er faktisk forholdsvist nemt at arbejde med. Dog er der et par ting, som du skal være opmærksom på, inden du kaster dig ud i projektet.

Hvornår bør du male soklen? 

Du skal altid forsøge at time det, når du maler udendørs - uanset hvad du skal male. Hvis det regner den uge, du svinger malerpenslen, så kan du risikere at soklen stadig er fugtig. Det kan give et grimt resultat, som muligvis ikke holder i længden. Sørg for at soklen er tør, da det giver den bedste forudsætning for, at malingen kan binde sig til soklen. Temperaturen skal desuden gerne være mellem 10 og 25 grader.

Undersøg din sokkel for revner og skader

Din sokkel må ikke være porøs! Det betyder at overfladen, på din sokkel, skal være fast og bæredygtig. Derudover skal du sørge for at fjerne eventuel løstsiddende maling fra soklen. 

Hvis din sokkel har skader, anbefaler vi at du reparerer disse, inden du maler soklen. Hvis der eksempelvis er dele af soklen, som sidder løst, så bør du fjerne disse. Hvis soklen ikke tidligere har været malet, skal du behandle den med en grunder, inden du maler.

Hvilken sokkelmaling skal du bruge? 

Du skal anvende en diffusionsåben maling til at male sokkel. Er sokkelmalingen ikke diffusionsåben, kan det betyde, at malingen skaller af, fordi soklen ikke er i stand til at aflede fugt. Derudover er det vigtigt, at du bruger en stærk og robust maling. 

Generelt set er der “hårdere” krav til udendørs maling, end der er til indendørs maling. Udendørsmaling vil året rundt være udsat for forskellige faktorer. Eksempelvis svingende temperaturer, regn, fugt, vind m.m. Derfor skal du kigge efter en maling, som bedst muligt kan modstå naturens elementer. I sidste ende betyder en god kvalitetsmaling at din sokkel holder sig pæn og sund i flere år.

Sokkelmaling

Farve: Sort
Malet med PP Roof & Base Paint

Sokkelmaling fra PP

Farve: Pure Color i Space & Hipster Brown
Malet med PP Roof & Base Paint

Sådan maler du selv soklen på huset

Start med at tjekke soklens tilstand. Hvis du vurderer at der er store skader/revner i fundamentet, så kan du få solken repareret. Du skal desuden sørge for, at fjerne eventuel beplantning, som står tæt på/eller direkte opad soklen.  

Du kan selv udføre mindre reparationer på soklen, hvis dette er nødvendigt. Såfremt der ikke er store skader, som kræver professionel reparation, kan du hoppe direkte til rengøring. Soklen skal være fri for støv, spindelvæv, skidt og snavs. Såfremt der er blanke overflader på soklen, skal disse slibes indtil de bliver matte. Efter du har slebet skal du igen rengøre soklen, da du ellers risikerer at støvet sætter sig fast. Husk også at fjerne eventuel løstsiddende maling

Såfremt muren er bar, skal denne grundes, inden du maler. Den type grunder, som du skal bruge, vil afhænge af den type maling, som du vælger at male med. Er du i tvivl om hvilken grunder du skal bruge, er du altid velkommen til at kontakte os.

Nu er du klar til at male solken. Soklen skal males to gange med den valgte maling. Vi kan anbefale malinger såsom Jotun Original Akryl Mur, PP roof & base paint eller noget helt tredje. 

Er du i tvivl om noget, så vil vi altid gerne hjælpe med rådgivningen, så du kan komme i mål med dit projekt :)   

 

Afdækningsfilt 1x10 m

99 DKK

Jotun Original Akryl murmaling

1249 DKK

Perfection Facadepensel 100 mm

149 DKK