Brug for hjælp?     42 618 618

FAQ - Få svar på de mest gængse spørgsmål om maling

Her på siden kan du få svar på de mest gængse spørgsmål. Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål i vores FAQ, så er du altid velkommen til at skrive til os på [email protected] eller i vores chat.

Hvilken maling skal man bruge til døre?

Vi anbefaler, at du bruger en af vores gode træmalinger til dine døre. Eksempelvis Jotun LADY Supreme Finish, som er en vandfortyndbar oliemaling til indendørs træværk. Supreme Finish giver en glat hård overflade, således hindrer du klæbning på grund af for blød malingsfilm. Jotun LADY Supreme Finish kommer i glans 05, 15, 40 og 80. 

Hvilken maling skal jeg bruge til badeværelset?

Når du skal male badeværelset, bør du være opmærksom på, om du skal bruge malingen uden for eller inden for vådrumszonen. Vi skelner mellem badeværelsesmaling, der kan anvendes uden for vådrumszonen og vådrumsmaling, der kan anvendes inde i brusekabinen, omkring badekar samt andre steder, der er udsat for større vandmængder. Til maling uden for vådrumszonen anbefaler vi Jotun LADY Aqua. Se det store udvalg af godkendte malinger til vådrum.

Hvilken maling skal jeg bruge til skabslåger?

Hvis der er tale om trælåger, så anbefaler vi Jotun LADY Supreme Finish.
En hurtig guide: start med at slibe den gamle maling af skabslågerne, og spartel eventuelle skader. Fjern slibestøv og eventuel overskydende spartel. Vask skabslågerne grundigt med grundrens. Brug en grunder på overfladen, hvor der er risiko for gennemslag fra knaster. Grunderen sørger for, at den dækkende maling "ligger bedre". Du får altså et pænere og mere ensartet resultat ved at bruge grunder. Vi anbefaler at du til skabslåger af træ bruger Supreme Finish fra Jotun. Supreme Finish skal males af 2 omgange. 

Hvilken maling skal jeg bruge på en pudset væg?

Det kommer lidt an på, om væggene er grundet. Hvis væggen er grundet, så maler du blot som på en almindelig væg. Hvis væggene ikke er grundet (og overfladen dermed er sugende), så skal du give væggene forankringsgrunder. Efterfølgende maler du blot væggene 2 gange med den valgte vægmaling.

Hvilken maling er bedst til køkkenet?

Når du maler dit køkken, er det vigtigt at du skelner mellem ekstra udsatte områder og resten af køkkenet. Til de ekstra udsatte områder i køkkenet anbefaler vi Jotun LADY Wonderwall. En ekstra robust, slidstærk og vaskbar maling. Til resten af køkkenet kan en maling som Jotun LADY Pure Color eller Jotun LADY Væg 10 anvendes. 

Hvilken maling er bedst til møbler?

Du skal først og fremmest finde ud af hvilket materiale møblet er lavet i. Langt de fleste møbler er produceret i enten træ, metal eller plastik. De forskellige typer kræver hver sin særlige type maling. Derudover er det vigtigt, at du vælger en glansværdi på malingen, der svarer til den glans, du gerne vil have på møblet. Til træmøbler anbefaler vi Supreme Finish fra Jotun, hvorimod spraymaling ofte er at foretrække til metalmøbler. 

Hvad betyder glans i malingen?

Glans fortæller hvor mange procent lak, der er i en vægmaling, loftmaling eller lak. Det vil sige, at en glans 5 vægmaling indeholder 5% lak, og den er derfor det man kalder mat i glansen. Jo højere glans, jo mere blanke vil væggene eller panelerne være. Det betyder dog oftest også, at man kan tørre dem af, og de kan desuden tåle mere slid. 

Når maling lugter

Du vil aldrig være i tvivl om hvorvidt malingen er dårlig, hvis du lugter til den. Den absolut nemmeste måde, at kende for gammel maling på, er lugten. Det øjeblik du tager låget af en given bøtte med maling, eller når du har taget de første strøg på væggen, vil du tydeligt kunne lugte den rådne, skarpe og måske sødlige lugt, hvis malingen er for gammel. Hvis du oplever den rådne lugt fra malingen, så skal du lade være med at male med den. 
Maling kan selvfølgelig også lugte af opløsningsmidler hvis det er en maling baseret på sådanne. Det kunne fx. være en terpentinbaseret maling. Opløsningsmiddelholdige malinger går, som oftest, under fælllesbetegnelsen "Oliebaseret maling". Oliebaseret maling lugter kraftigt af opløsningsmidler og det anbefales altid at du ikke maler indendøre med denne type, men sørger for at stå i det fri mens du maler. Når malingen er tør, vil der ikke være nogle giftige dampe og du kan roligt tage emnet, du har malet, med indendøre. Husk at oliebaserede malinger ødelægger hjerneceller, så du bør undgå at arbejde med denne type maling. Heldigvis er producenterne i dag blevet så dygtige til at producere vandbaseret maling, at der faktisk altid er en vandbaseret løsning så du nemt kan slippe for de farlige dampe. Her på Malgodt.dk vil det meget tydeligt fremgå hvis det er et oliebaseret produkt du ser på.

Når maling fryser/når maling får frost

Hvis din maling bliver opbevaret forkert, og dermed er udsat for frost, så kan malingen blive skadet. Du kan tjekke om malingen har taget skade ved at lugte til den - hvis den lugter råddent, så er den blevet dårlig og skal på genbrugsstationen. Hvis der er klumper i som ikke kan røres ud med en rørepind, så skal du også en tur på genbrugsstationen med malingen. Malingen afleveres i den specille afdeling til netop malerrester - aldrig i småt brændbart.

Maling når man er gravid 

Der er ikke nogle regler, der siger at man ikke må male, mens man er gravid. Nogle vil gerne undgå at male under graviditeten, og andre har ikke noget imod at male. Generelt set kan man sige, at så længe du sørger for at lufte grundigt ud, og ikke opholder dig i det eller de nymalede rum, mens malingen tørrer, så er det ganske ufarligt. Du bør dog holde dig fra terpentin eller andre produkter med advarselssymboler på. 

Hvis du ønsker at male mens du er gravid, eller ønsker at male børneværelset, så kan vi anbefale Sens serien fra Jotun, som er miljø-og allergivenlig maling. Sens serien er fri for opløsningsmidler, skadelig afdampning og luftgener. Derudover er denne maling udviklet i et samarbejde med Norges Astma og Allergiforbund. Det er derfor en utrolig populær maling til børneværelser, og et "sikkert" valg under graviditeten. 

Maling når det regner

Når du maler indendørs, så har vejret ingen betydning - dog kan en høj luftfugtighed påvirke tørretiden på malingen. Når du maler udendørs kan du ikke gøre det i regnvejr. Der er mange faktorer, som du bør være opmærksom på, når du maler udendørs. Eksempelvis skal det gerne have været tørvejr i et par dage, inden du maler. Derudover skal der gå minimum 4-5 timer, inden der kommer regn eller fugt, når du maler. Hvis du maler i regnvejr, så vil malingen ikke trænge ordentligt ind i træet, hvilket vil give et grimt og ikke holdbart resultat. Samtidig vil du formentlig opleve at dit træ begynder at rådne, hvis du maler mens det har været for fugtigt. Der er lidt færre ting du skal tage højde for, hvis du maler på din beton eller pudsede facade - her skal det blot have været godt tørt nogle dage inden du begynder at male. Du bør undgå at male i direkte regnvejr, men det kan faktisk lade sig gøre at male mens der er lidt småbyger, så længe regnen ikke sjasker ind på facaden.  

Kan man male direkte på klinker?

Det kan man ikke. Der skal altid en hæftegrunder eller fliseklæb under, hvis man vil male på klinker. Inden der grundes med hæftegrunderen, skal der vaskes helt ned for at sikre, at skidt, kalk og snavs er fjernet. Derefter anbefaler vi en let slibning af klinkerne. Efterfølgende skal du:
1. Grunde med hæftegrunder
2. Male første lag maling
3. Male andet lag maling
Når man har givet hæftegrunder, kan man male med eksempelvis vådrumsmaling på badeværelser. Hvis du ønsker at male gulvet, på badeværelset, så kan du anvende gulvmaling eller epoxymaling. Du kan eventuelt se mere om maling på fliser her

Hvordan laver man en skarp kant mellem to farver?

Start med at sætte malertape på den væg, som der ikke skal males. Mal derefter en tynd, stribe på både malertapen og væggen, med den farve der er på væggen nu. Så lukkes malertapen. Når det er tørt kan du male 1. og 2. gang. Træk tapen af mens malingen stadig er våd, så får du et super flot resultat med en helt skarp kant. Vi har lavet en guide som viser hvordan du gør trin-for-trin. 

Hvordan oliebehandler man træmøbler?

Start altid med at rengøre overfladen, inden du påbegynder oliebehandlingen. Hvis overfladen på træet er ridset, kan du slibe med sandpapir på langs af træets årer. Til selve rengøringen skal du anvende en klud, der er opvredet i en mild rengøringsopløsning. Tør efter med en tør klud, og lad træet tørre i mindst 2 timer efter rengøringen. Nu påfører du olien på alle flader og kanter. Sørg for at påføre olien i et jævnt og ensartet lag. Efter 20-30 min skal du tørre overskydende olie af med en ren og tør klud. Olien kan godt smitte af på tøj, indtil den er hærdet. Gentag denne behandling 2-3 gange om året eller efter behov.

Hvordan maler man en trædør?

Ved behandlede trædøre (indendørs) fjerner du først støv og snavs fra underlaget. Brug et rengøringsprodukt til formålet. Efterfølgende matterer du underlaget med sandpapir. Dette gøres for at sikre en optimal vedhæftning. Fjern slibestøvet inden du begynder at male. Eventuelle ujævnheder spartles med en spartel til træ. Slib for at fjerne overskydndende spartel. Grund med en hæftegrunder for det pæneste resultat. Giv nu 2 lag maling. Til trædøre anbefaler vi Jotun LADY Supreme Finish

Ved behandlede trædøre (indendørs) fjerner du støv og snavs fra underlaget med et rengøringsprodukt. Slib efterfølgende overfladen for at fjerne eventuelle træfibre, som har rejst sig. Husk at fjerne slibestøvet efterfølgende. For at begrænse gennemslag fra knaster i råt træ, kan du grunde med en knast-og spærregrunder. Når du er færdig med at grunde, kan du eventuelt spartle skader og store knaster. Slib for at fjerne eventuel overskydende spartel. Det er ikke altid nødvendigt at grunde. Vi anbefaler at bruge Jotun LADY Supreme Finish til maling af ubehandlede trædøre. Påfør 2 lag maling (og husk at overholde tørretiden). 

Hvorfor grunder man, inden man maler?

Man grunder, inden man maler, for at sikre at underlaget har optimale forhold for at styrke malingens vedhæftning og i nogle tilfælde dækkeevne. Hvis overfladen eksempelvis er meget sugende, så kan en grunder/primer regulere underlaget. Det betyder også, at du kan mindske forbruget af den efterfølgende maling ved at grunde først, da du mætter underlaget med grunderen.

Er maling farligt?

De kemikalier, som moderne maling indeholder, er ikke som sådan farlige at indånde. Så medmindre du har allergi eller er meget overfølsom overfor nogle af de midler, som almindelig maling indeholder, så er maling ikke farligt. Du skal naturligvis ikke indtage malingen, da dette kan være skadeligt. Hvis du arbejder med oliebaserede produkter(produceres stort set ikke længere), så skal du bruge åndedrætsværn, da oliebaserede produkter ødelægger hjerneceller ved ophold i dampene i længere perioder. 

Er maling giftigt?

Moderne vægmaling skal leve op til meget høje standarder for miljøvenlighed. De kemikalier, som moderne maling indeholder, er ikke som sådan farlige. Hvis du har allergi overfor fx. MI eller andre konserveringsmidler, så skal du naturligvis være mere påpasselig med, hvilke malingstyper du anvender. Her kan du altid bruge maling der er uden konserveringsmidler - så er du på den sikre side. 

Er maling farligt affald?

Hvis der er rester tilbage i malerspanden, så betragtes det som farligt affald. Det skal derfor smides ud blandt "farligt affald" på en genbrugsstation. Hvis ikke du finder det på din lokale miljøstation, så spørg altid personalet på miljøstationen for at være sikker. 

Er maling farligt for baby?

Moderne maling skader hverken dig eller din baby, hvis I indånder det. Det kan være en god idé ikke at opholde sig i de nymalede rum, mens de tørrer. Ikke fordi det er sundhedsskadeligt, men fordi den eventuelle afdampning kan give en lettere hovedpine. Hvis du venter med at tage rummet i brug til efter malingen er tør, og du lufter ud, inden du benytter værelset, så burde du undgå hovedpine. Hvis du har allergi overfor opløsningsmidler såsom MI, så bør du naturligvis anvende maling uden disse konserveringsmidler. Hertil kan vi anbefale Jotun Sens, som er fri for MI, og som er udviklet i et samarbejde med Norges Astma og Allergiforbund. Sens serien fra Jotun er en af de mest anvendte malinger til børneværelset, fordi den netop er fri for konserveringsmidler, afdampning og luftgener. Dvs. med denne maling burde du også gå udenom problemet med en lettere hovedpine. 

Hvornår er maling overmalbart?

Det kommer an på tørretiden på den enkelte maling. Du kan altid finde den præcise tørretid på det enkelte produkt. Dette er tilfældet på både malerbøtten og på vores hjemmeside.

Er Jotun maling godt?

Ja! Maling fra Jotun er af utrolig høj kvalitet. Den har en fantastisk dækkeevne og farverne er moderne, flotte og tidsløse. Et sikkert valg til den nordiske boligindretning.

Hvad koster maling pr m2?

Det kommer an på hvilken maling, du ønsker at bruge. I vores mængdeberegner kan du få et estimeret prisoverslag. Alternativt kan du få beregnet et tilbud ved os. Du skal blot skrive til [email protected] eller udfylde "få beregnet et tilbud" på forsiden af vores hjemmeside. 

Hvad koster maling af et hus?

I vores mængdeberegner kan du få svar på, hvor meget maling du skal bruge pr. m2 og hvad prisen bliver. Du er også altid velkommen til at kontakte vores kundeservice  på mail og chat. 

Hvad koster maling af loft?

I vores mængdeberegner kan du få svar på, hvor meget maling du skal bruge pr. m2., og samtidig får du en cirka pris.

Hvad maler man terrassen med?

Her er det meget vigtigt at skelne mellem terrassegulv og andre overflader. Som tommelfingerregel kan man skelne mellem vandrette og lodrette overflader. Ofte vil man anvende en træolie til de vandrette overflader og enten træolie eller en heldækkende eller halvdækkende træbeskyttelse til de lodrette. Nogle gange har vi kunder der bare VIL male terrassegulvet i en heldækkende farve og her skal du bruge en oliebaseret træbeskyttelse, MEN vi må på den kraftigste anbefale at du ikke maler terrassegulvet i en heldækkende maling/træbeskyttelse, da der er meget stor risiko for at malingen skaller af. Så derfor; når man ønsker at shine terrassen op, bør du altid anvende: 
1. Træolie på vandrette overflader
2. Træolie eller træbeskyttelse på lodrette overflader.

Hvor meget maling pr m2?

mængdeberegner kan du hurtigt og nemt få svar på, hvor meget maling du skal bruge pr m2. Husk at vi også altid hjælper med at beregne mængderne til dit projekt - blot kontakt kundeservice.

Hvor meget maling skal man bruge til en væg?

På alle malerbøtter står den præcise angivelse af, hvor mange m2 malingen rækker til. Derudover kan du, på vores hjemmeside, finde den præcise mængdeangivelse under de enkelte produkter. Generelt så vil rækkeevnen, på en hvilken som helst maling, afhænge af væggens overflade og om denne er malet tidligere. En god tommelfingerregel hedder 1 liter rækker til 8-10 m2 per lag.

Hvorfor krakelerer/revner maling?

Der kan være flere årsager til, at maling krakelerer. Eksempelvis kan lagtykkelsen på malingen være for tyk. Hvis man kommer et for tykt lag maling på, vil malingen i bunden, stadig være våd, mens malingen i toppen er tør (men ikke hærdet). Malingen i bunden har dermed brug for at afgive vand og tørre op, også selvom det øverste lag er tørt. Trykket bliver dermed for stort nedefra, og det er derfor at den allerede tørre maling i toppen krakelerer. Andre årsager, til at malingen krakelerer, kan være at bunden er sugende, lufttemperaturen er for høj, overfladen er for varm eller for kold for malingen. Du kan også opleve krakelering hvis du maler med en maling der hærder meget hårdt op i forhold til den maling du maler på. Maler du fx. med en hård type træmaling(fx. en PU Emalje)ovenpå en blød type maling(fx. en vægmaling), så kan din træmaling risikere at krakelere ovenpå. Det sker meget sjældent, men det kan ske. 

Hvad er kalkmaling (LADY Minerals)?

Maling fra Jotun som giver et kalklook til dine vægge. Malingen er super populær og bruges ofte også hvis man gerne vil have et betonagtigt look.

Skal der sealer på kalkmaling?

Det behøves ikke. Dog anbeales det på områder, som er mere udsat eksempelvis i køkken, gang, toilet eller lignende. Du skal være opmærksom på, at farven vil blive en smule mørkere med en sealer. LADY Minerals Sealer danner en gennemsigtig overflade ovenpå din kalkmaling som gør din væg vaskbar.

Hvilken maling til lister og paneler?

Til maling af lister og paneler indendøre anbefaler vi Supreme Finish fra Jotun. Der findes dog også mange andre gode træmaling til lister og paneler og du finder dem alle i kategorien Træmaling indendørs

Hvilken maling skal man bruge til kældervægge?

Hvis du skal i gang med at male kældervægge, så skal du være opmærksom på et par ting. Først og fremmest er det en god idé at vælge en lav glans, fordi maling med en lav glans er mere diffusionsåben/åndbar. Eksempelvis kan du vælge glans 5. Hvis dine kældervægge har været udsat for fugt, KAN du bruge PP Iso Paint 7 for at stoppe skjolder, men du skal være opmærksom på, at du kun bør gøre dette hvis du er helt sikker på, at der ikke længere kan komme fugt i dine vægge, da PP Iso Paint 7 lukker væggene relativt tæt og dermed gør overfladen mindre diffusionsåben. Vores mest solgte maling til kælderens vægge er Dinova Bio Inde Silikat og normalt vil vi anbefale Dinova Bio Inde Silikatmaling til alle væggene i kælderen, da du så opnår en god åndbar overflade.

Rengøring før maling?

Om du skal rengøre væggene, inden du maler, kommer helt an på, hvilken tilstand væggene er i. Hvis væggene er beskidte eller snavsede, kan du vaske væggene med grundrens. Husk at lade væggene tørre inden du begynder at male/fortsætter behandlingen.

Hvad er FäRG?

FäRG er indfarvet spartelmasse som giver lækre, rå og flotte vægge.

Kan jeg bruge FäRG på badeværelset ?

FäRG kan i nogle tilfælde godt bruges på badeværelset. Den kan dog IKKE bruges i vådrumszonen
Hvis det er i et stort badeværelse med god udluftning, kan du på en væg der er udenfor vådrumszonen (Vådrumszonen betragtes som: ca. 50cm, cm i alle retninger udenfor bruseniche, samt alle vægge omkring badekar, er badeværelset 4m2 eller derunder betragtes hele rummet vådrumszone)

Hvad er Pure Color?

Helmat maling fra Jotun, som giver flotte matte vægge som er pefekte til den skandinaviske indretningsstil. Suverænt den mest populære maling hvis du skal male væggene i en fed farve.

Hvilke farve skal jeg vælge?

Det er super svært at give et bud på hvilken farve det kan være.
Du kan se farvekort her https://www.malgodt.dk/farvekort eller se farvetrends, samt læse om farver, sammensætninger, kontraster og alt derimellem i vores inspirationsunivers.
Vi anbefaler at du enten kommer ind i en af vores butikker, i Aarhus C eller Glostrup for at se farverne i virkeligheden, eller at du køber farveprøver her https://www.malgodt.dk/farveprove-jotun-lady 

Hvor kan jeg læse mere om epoxy?

Det kan du i vores epoxyguide. Husk at du altid kan spørge vores kundeservice hvis du har spørgsmål som du ikke finder svar på i vores epoxyguide.

Kan jeg få beregnet et tilbud på maling til mit hus?

Ja! Vi vil altid gerne kigge på, om vi kan lave en super skarp pris til dit projekt. Du kan enten sende os en mail med info om projektet på [email protected] eller klikke på "få beregnet et tibud" feltet på forsiden af hjemmesiden. I mailen kan du med fordel sende os:
- Navn
- Adresse
- Tlf nr. 
- Evt. salgsopstilling(hvis det er et nyt hus du har købt)
Disse oplysninger vil vi alligevel bede dig om for at vi kan beregne et tilbud til dig. :-)

Hvad er en hvid farve, og hvad er de forskellige hvide farver

Der findes et hav af hvide nuancer, så det kan være svært at finde ud af, hvad hvid er for en størrelse. Det kan være forskelligt alt afhængigt af, om man skal købe hvide vinduer, hvide vægge, døre, panellister eller eksempelvis køkkenelementer. 
Hvid kan både være en RAl 9010, S0500-N, S0502-Y, brækket hvid, kalkhvid samt modehvid. Disse forskellige hvide nuancer kan alle anvendes som en "almindelig hvid". Derfor er det blot et spørgsmål om, hvordan man bruger dem sammen, så de matcher bedst. Hvis man bestiller nye vinduer, er de ofte lidt cremehvide i tonen ala RAL 9010. Hvis du matcher cremehvide vinduer med en helt hvid væg, vil der være forskel på de hvide nuancer. Hvis du derimod vælger samme hvide nuancer på både vinduer, paneler, døre m.m. vil det hele fremstå lyst og hvidt. Du kan eventuelt læse mere om hvide nuancer i vores guide.